Web Analytics Made Easy - Statcounter

بالا و پایین پریدن "پروفسور بالتازار" بعد از یک اختراع موفقیت‌آمیز، سفر به اعماق دریاها برای آشنایی با موجودات دریایی، یا همراه شدن با یک قطره آب در مسیر سفر از دل یک ابر تا عمق زمین، بخشی از خاطرات کودکی خیلی از بچه‌های دیروز را شکل می‌دهند؛ کارتون‌هایی که اولین دریچه به سوی آشنایی با مباحث علمی بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران اکونومیست، شاید اولین جرقه‌های آشنا شدن ما با مباحث علمی، از دوران کودکی و با برنامه‌های تلویزیونی زده شد. البته کارتون‌های علمی که قصد داریم در این گزارش به آنها اشاره کنیم، خاطرات کودکی بچه‌های اواخر دهه ۵۰، همینطور دهه‌های ۶۰ و ۷۰ و تاحدودی اوایل ۸۰ هست. طبیعتاً بچه‌های دو دهه اخیر بخاطر توسعه فناوری‌های مختلف و کاربردی‌تر شدن استفاده از اینترنت و شبکه‌های مجازی، به راحتی به جدیدترین محتواهای آموزشی و علمی دسترسی دارند و مثل ما دهه شصتی‌ها!! محدود به دو کانال تلویزیونی و برنامه‌های کودک در ساعات مشخصی از روز نیستند.

آقای خورشید ما

مرور کارتون‌های علمی قدیمی را از اواخر دهه ۵۰ آغاز می‌کنیم؛ از یک آقای خورشید جدی و با جذبه. اگرچه ما در داستان‌هامون همیشه از خورشید خانوم صحبت می‌کنیم، اما برنامه‌ای به شکل فیلم- انیمیشن حدود پنج دهه قبل از تلویزیون پخش میشد به نام آقای خورشید ما (our Mr. sun) که شاید بیشتر متولدین دهه ۵۰ و ۶۰ آن را بخاطر داشته باشند.

"آقای خورشید ما" یک فیلم علمی ۵۶ دقیقه‌ای به کارگردانی فرانک کاپرا و اولین فیلم از مجموعه ۹ فیلم‌ علمی تحت عنوان مجموعه علوم بل (Bell science series) است.

فیلم- انیمیشن علمی "آقای خورشید ما" نخستین بار سال ۱۹۵۶ از شبکه CBS آمریکا پخش شد و در ایران هم دوبله و از تلویزیون پخش شد. دو شخصیت اصلی فیلم، دکتر ریسرچ  (ِDr. Research) و آقای نویسنده بود و در بخش انیمیشن هم آقای خورشید و پدر زمان، نحوه فعالیت خورشید و تأثیر آن بر زندگی انسان‌ها و موجودات را به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان تشریح می‌کردند.

 

گردوی دانش

گردوی دانش سخت است و محکم - اما نباشد ما را از آن غم - زیرا توانیم آن را شکستن - با نیروی میخواهم بدانم!

شاید همه تصویری که از کارتون قدیمی "میخواهم همه چیز را بدانم" که بیشتر بین بچه‌های قدیم با نام گردوی دانش شناخته میشه، همین دو بیت شعری هست که پسربچه‌ای آن را زمزمه میکنه و با چکش کوچکی، روی یک گردو میزند.

هرچند ابتدای تیتراژ ابتدایی این کارتون و سوار شدن پسربچه روی یک موشک کمی جالب به نظر میرسید، ولی ادامه این مجموعه، روایت مستند و نه چندان دلچسبی از موضوعات مختلف بود.

برنامه آموزشی- علمی میخواهم همه چیز را بدانم (Хочу все знать / I want to know everything) یکی از برنامه‌های علمی محبوب کودکان و نوجوانان در شوروی سابق و روسیه محسوب میشه. تولید و پخش این مجموعه از سال ۱۹۵۷ آغاز شد و تا سال ۲۰۱۰ ادامه داشت. هر قسمت از این مجموعه ۱۰ دقیقه بود که به شکل مستند، موضوعات مختلف در مورد اسرار جهان، اکتشافات برجسته علمی، گیاهان و جانوران، کره زمین، بدن انسان، پدیده های طبیعی، انرژی خورشیدی، سیارات دیگر، طبیعت و ... برای کودکان و نوجوانان توضیح میداد.

با یک وقفه حدوداً ۱۰ ساله، از ژوئن ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) تولید و پخش این برنامه علمی با همان برند "میخواهم همه چیز را بدانم" در شکل و شمایل جدید و قالبی کاملاً به‌روز شده در قالب ۶۰ قسمت ۱۲ دقیقه‌ای از طریق یک سرویس ویدئویی (KinoPoisk) آغاز شده است.

 

پروفسور بالتازار

شاید اگه شما هم جزو متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ باشید، یکی از بینندگان پروپاقرص ابداعات و اختراعات عجیب پروفسوری بودید که صدای قدم زدن‌هاش موقع فکر کردن برای یک اختراع جدید، هنوز توی گوشمان ثبت شده است.

از "پروفسور بالتازار" صحبت می‌کنیم؛ مخترعی که با ماشین جادویی‌اش، همیشه راهی برای حل مشکلات پیدا می‌کرد. انیمیشن پروفسور بالتازار (Professor Balthazar) محصول کرواسی (یوگوسلاوی سابق) که ۴ سری از این مجموعه شامل ۵۹ قسمت، بین سال‌های ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۸ ساخته و از تلویزیون این کشور پخش شد. این مجموعه در کشورهای دیگر هم مورد استقبال قرار گرفت و با همین نام پروفسور بالتازار از برنامه کودک شبکه یک در دهه ۶۰ پخش شد.

بخش جذاب این انیمیشن زمانی بود که مردم شهر با مشکلی مواجه میشدند و از پروفسور بالتازار درخواست کمک می‌کردند. پروفسور بالتازار به کنار ماشین جادوی‌اش می‌آمد، کمی قدم میزد و به فکر فرو می‌رفت؛‌ با شادی به هوا می‌پرید و با دویدن به سمت ماشین جادویی‌اش، اهرمی را فشار میداد، چراغ‌های ماشین جادویی روشن میشدند، چتر بالای ماشین باز و بسته میشد و بعد از چند ثانیه، پروفسور بالتازار با باز کردن یک شیر، اختراع جدید را در یک لوله آزمایش تحویل می‌گرفت. اختراع جدید از لوله آزمایش روی زمین ریخته و اختراع جدید ظاهر میشد. شاید انیمیشن پروفسور بالتازار را بتوانیم یکی از اولین تجربه‌های کودکی ما با موضوع مخترع و اختراع بنامیم.

 

آزمایشگاه زیردریایی ۲۰۲۰

کارتون آزمایشگاه زیردریایی ۲۰۲۰ با نام اصلی آزمایشگاه دریایی ۲۰۲۰ (Sealab ۲۰۲۰) سال ۱۹۷۲ از شبکه ان‌بی‌سی آمریکا پخش میشد. این کارتون که در دهه ۵۰ شمسی از تلویزیون ایران شده بود، در اوایل دهه ۷۰ از تلویزیون بازپخش شد.

کارتون آزمایشگاه زیردریایی ۲۰۲۰ در قالب یک فصل شامل ۱۵ قسمت ۲۰ دقیقه‌ای تهیه شد. داستان مربوط به یک پایگاه تحقیقاتی زیردریایی بود که فرماندهی آن را مایکل مورفی برعهده داشت و ۲۵۰ پژوهشگر در این آزمایشگاه زیردریایی، اکتشافات دریایی، محافظت از موجودات دریایی و تحقیقات علمی را با هدایت دکتر پل ویلیامز که یک اقیانوس‌شناس بود، انجام می‌دادند. در این مجموعه کودکان و نوجوانان علاوه بر آشنا شدن با موجودات مختلف دریایی، با موضوعات زیست محیطی، مخاطراتی که دریاها، اقیانوس‌ها و موجودات دریایی را تهدید می‌کرد، آشنا می‌شدند.

تولید و پخش این مجموعه با یک وقفه، بار دیگر از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ میلادی و با عنوان آزمایشگاه دریایی ۲۰۲۱ (Sealab ۲۰۲۱) در قالب ۴ فصل (هر فصل ۱۳ قسمت ۱۲ دقیقه‌ای) از سر گرفته شد.

 

چوبین

شاید یکی از جذاب‌ترین کارتون‌های قدیمی، کارتون محبوب چوبین باشه که بچه‌ها را با موضوع حیات فرازمینی و سیارات دیگر آشنا کرد.

کارتون چوبین در ژانر علمی- تخیلی و ماجراجویانه (星の子チョビン/ Chobin the Star Child) در سال ۱۹۷۴ در ۲۶ قسمت تهیه و از شبکه TBS‌ ژاپن پخش شد. چوبین یک موجود فرازمینی کوچک بود که در جستجوی مادرش، به زمین رسیده بود و با استفاده از دستبند جادویی که به دست داشت، با انسان‌ها ارتباط برقرار می‌کرد و در مدت حضورش در زمین، با دشمن اصلی‌اش، برونکا که سیاره‌ ستاره درخشان را به اسارت درآورده بود و موجودات عجیب و غریب فضایی، مبارزه می‌کرد.

 

سفرهای علمی

حالا اگر بخواهیم کمی از دهه ۶۰ فاصله بگیریم و کارتون‌های علمی جدیدتری را بررسی کنیم، به اتوبوس مدرسه جادویی (The Magic School Bus) که در ایران بیشتر با نام سفرهای علمی شناخته میشه، می‌رسیم.

این مجموعه که براساس کتابی به همین نام ساخته شده است، داستان ماجراجویی‌های علمی دانش‌آموزان یک مدرسه را به همراه معلم‌شان، خانم فریزل (Miss Frizzle) در یک اتوبوس مدرسه جادویی نشان میدهد. در این انیمیشن آموزشی، ماجراجویانه و فانتزی علمی، کودکان و نوجوانان با شگفتی های علم و سایر موضوعات علمی آشنا می‌شوند.

این کارتون محصول آمریکا- کانادا بوده و نخستین فصل آن شامل ۱۳ قسمت در سال ۱۹۹۴ تولید و پخش شد. سه فصل بعدی این مجموعه هم در سال‌های ۹۵ تا ۹۷ تولید و پخش شد. این مجموعه در ایران با نام سفرهای علمی از تلویزیون پخش شد.

 

قطره آب

کارتون قطره آب با نام اصلی قطره باران (Raindrop, Water is adventure) اوایل دهه ۸۰ از تلویزیون پخش میشد.

این کارتون که جوایز متعددی را نصیب خودش کرده، محصول اسپانیا و در قالب یک فصل ۲۶ قسمتی در سال ۲۰۰۱ تولید و پخش شد. در این کارتون، موضوعات مرتبط با آب، محیط زیست و سیاره زمین در قالبی ساده و آموزنده به کودکان و نوجوانان آموزش داده میشد.

شاید مرور تعدادی از کارتون‌های قدیمی، شما را هم به سال‌ها قبل و دوران کودکی‌تان برد؛ بچه‌های دیروز که امروز خیلی از آنها مادران و پدرانی هستند که تأسف می‌خوردند از اینکه فرزندانشان به جای سرگرم شدن با این شکل برنامه‌های علمی- آموزشی، زمان خودشان را صرف بازی‌های رایانه‌ای یا تبلت می‌کنند!

  About Nastooh.ir

 

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: مجله علمی و دانشگاهی سپهر دانش ، مجله صوتی و تصویری سپهر دانش ، سپهر دانش ، برنامه های علمی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سپهر دانش برنامه های علمی کودکان و نوجوانان پروفسور بالتازار تلویزیون پخش اختراع جدید دریایی ۲۰۲۰ تولید و پخش دقیقه ای پخش شد دهه ۵۰ بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۹۸۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد بیش از ۴ برابری آمار جذب و پذیرش نیروی انسانی در آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان   در نشست خبری با اصحاب رسانه  گفت: باهدف تأمین نیروی موردنیاز در سال تحصیلی آینده در تابستان امسال شاهد افزایش آمار جذب و پذیرش نیروی انسانی به تعداد ۳ هزار و ۳۷۰ نفر آموزگار ابتدایی و استثنایی، یک هزار و ۴۹ نفر دبیر و هنرآموز هستیم.

 وی افزود: در سال تحصیلی جاری شاهد موفقیت‌های چشمگیر دانش آموزان استان در حوزه‌ها و بخش‌های مختلف بودیم که از آن جمله می‌توان به کسب یک مدال نقره در المپیاد آسیایی ریاضی سنگاپور، کسب ۶ مدال طلا و چهار مدال نقره در المپیادهای علمی و یک مدال طلا در مسابقات ملی مهارت اشاره کرد.

 حسن بروشکی   اظهار کرد: مهمترین اولویت دستگاه تعلیم و تربیت، تغییر رویکرد فعالیت مدارس و حرکت در مسیر تحول است که در این راستا تقویت مدارس دولتی و توانمندسازی معلمان را به جدّ دنبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: همه مردم جامعه به نوعی وامدار و مدیون قشر فرهیخته فرهنگی بوده و خواهند بود؛ چرا که تحصیل علم و تربیت حاصل شده، مرهون نگاه بلند و زحمات مشفقانه و مهر معلمان است.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان با اشاره به فرآیند انتخاب معلمان نمونه در استان و فعالیت ستاد هفته بزرگداشت مقام معلم عنوان کرد: پس از فراخوان عمومی ۱۳ نفر معلم نمونه استانی و ۹۳ نفر معلم نمونه منطقه ای شناسایی که در ایام هفته معلم از آنان تجلیل می‌شود همچنین پیش بینی می‌شود بیش از ۸ هزار برنامه در سطح ادارات و مدارس استان در ایام هفته بزرگداشت مقام معلم برگزار شود.

وی به تبیین وضعیت موجود و ترسیم نقشه راه در راستای تغییر شاخص‌ها اشاره کرد و افزود: سند پنج ساله توسعه شاخص‌های آموزشی، تربیتی، فضاها، تجهیزات و نیروی انسانی تدوین و پس از تصویب شورای آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان در همایش خیرین مدرسه یار استان رونمایی و عملاً در دستور کار حوزه‌های مختلف قرار گرفت.

بروشکی بیان کرد: براساس منشور تعریف شده و تحقق منویات مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت توجه ویژه به ظرفیت‌های حوزه جنوب کشور سند توسعه سواحل مکران در حوزه آموزش و پرورش با مشارکت استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان تدوین که به زودی این سند وارد مرحله عملیاتی می‌شود.

وی خاطرنشان کردد: با هدف تامین نیروی مورد نیاز در سال تحصیلی آینده در تابستان امسال شاهد افزایش آمار جذب و پذیرش نیروی انسانی به تعداد ۳ هزار و ۳۷۰ نفر آموزگار ابتدایی و استثنایی، یک هزار و ۴۹ نفر دبیر و هنرآموز، ۸۷۱ نفر مربی پرورشی و مراقب سلامت و مشاور، ۲ هزار نفر در دانشگاه فرهنگیان و هزار و ۲۹۶ نفر در حوزه سرایداری و متصدی خدمات هستیم که این رقم رشد بیش از ۴ برابری نسبت به آمار سال گذشته را نشان می دهد.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در حوزه تربیت بدنی و توسعه فضاهای ورزشی و سلامت دانش‌آموزان در استان، ۴۵ باب اتاق بهداشت و ۶۰ باب زمین چمن مصنوعی در قالب طرح شهید حاج قاسم سلیمانی افتتاح و به بهره‌برداری رسیده است.

وی از ارتقاء ۵۰ درصدی نرخ سرانه فضاهای ورزشی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون نسبت به سنوات گذشته در استان خبر داد و گفت: با هدف ترمیم ناوگان خودرویی آموزش و پرورش در سطح مدارس، از محل فروش وسایط نقلیه مستعمل تعداد ۱۴ دستگاه خودروی زامیاد خرید و در اختیار شهرستان‌ها و مناطق قرار گرفته است.

بروشکی بیان داشت: توسعه فضاهای آموزشی مهارتی از دیگر برنامه‌ها و اولویت‌های کاری مجموعه آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان بوده و خواهد بود که در این بین ایجاد پنج باب هنرستان فنی و حرفه‌ای و کار دانش و تجهیز کارگاه‌های ۴۵ باب هنرستان در ۱۷ منطقه آموزشی در قالب طرح شهید طرح چی با اعتباری بالغ بر ۱۷۰ میلیارد ریال در سال تحصیلی جاری صورت گرفت و شاهد افزایش سهم ۲ درصدی دانش آموزان فنی و حرفه‌ای و کاردانش نسبت به سال گذشته هستیم.

وی خاطرنشان کرد: تقویت مدارس عادی دولتی با هدف ارتقاء توانمندی مدارس کم برخوردار و حاشیه شهر در قالب بهره‌گیری از ظرفیت پویش جهادی البرز برای تمامی دانش آموزان شبانه روزی استان، رایگان کردن اجرای طرح سنجش دستاوردهای یادگیری ویژه دانش آموزان متوسطه اول استان برای ۱۰۰ هزار دانش آموز و اجرای طرح برادر خواندگی و خواهر خواندگی مدارس حاشیه شهر با مدارس خاص از برنامه تحقق یافته سال تحصیلی جاری بود.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان ادامه داد: در سال تحصیلی جاری طرح احیا پنجشنبه‌های آموزشی با هدف ارتقاء معدل کتبی نهایی مدارس متوسطه دوم در ۴۵۶ پایگاه آموزشی با حضور ۱۶۷۵ معلم جهادی و تحت پوشش بردن ۷۵ هزار دانش آموز متوسطه نظری و اجرای طرح اعتکاف علمی نوروزی در ۳۱۳ پایگاه و تحت پوشش بردن ۱۳ هزار دانش آموز متوسطه دوم استان نیز عملیاتی شد.

وی اظهار کرد: در سال تحصیلی جاری شاهد موفقیت‌های چشمگیر دانش آموزان مستعد و ساعی سیستان و بلوچستان در حوزه‌ها و بخش های مختلف بودیم که از آن جمله می‌توان به کسب یک مدال نقره در المپیاد آسیایی ریاضی سنگاپور، کسب ۶ مدال طلا و ۴ مدال نقره در المپیادهای علمی، کسب ۱۳ رتبه برتر کشوری در کنگره سراسری قرآن کریم، کسب یک مدال طلا در مسابقات ملی مهارت، کسب ۸۳ رتبه کشوری و ۴ رتبه برتر کشوری در جشنواره نوجوان خوارزمی و کسب ۴ رتبه برتر کشوری توسط سرگروه‌های آموزشی متوسطه استان تاکنون نام برد.

بروشکی گفت: در راستای تولیدی کردن رشته‌های دایر در هنرستان‌های استان، فروش محصولات کشاورزی دانش آموزی با رقمی بیش از ۲۲۷ میلیون تومان حاصل شد.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • ۱۴۰ نیروی فنی جذب هنرستان‌های زنجان می‌شوند
  • آخرین ساعات زندگی افلاطون فاش شد: افلاطون در آخرین ساعات زندگی‌اش چه می‌کرد؟!
  • رشد بیش از ۴ برابری آمار جذب و پذیرش نیروی انسانی در آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان
  • مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد
  • نایب قهرمانی ایتالیا در یورو 2000 به روایت کارتون / فیلم
  • سالانه ۲۰۰۰ نفر در حوزه کوانتوم تربیت و جذب می‌شوند
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم
  • پروفسور‌های ضداسرائیل
  • دستاوردهای سازمان اوقاف در مسیر انقلاب اسلامی است
  • «رخنه» توان علمی و دفاعی کشور در صنعت هوافضا را به رخ می‌کشد